Çocuklar İçin Resim Kursu ve Resim Dersleri
Ailelerin çocuklarına en iyi eğitimi aldırma isteği kutsal ve sınırsızdır. Ülkemizde çocuklar için resim ve sanat eğitimi ise çokça gri alanlarda kalan bir eğitim olarak görülüyor. Hem yerleşik müfredatta hem özel eğitim kurumlarında resim ve sanat eğitimi konusunda yeterli ve bilinçli bir eğitim görememek üzüyor. Ailelerin matematik, fen bilimleri veya yabancı dil eğitimlerinin çocuklarının geleceği için vazgeçilmez görmelerini anlıyorum. Söz konusu resim eğitimi olduğunda bu eğitimi çocukların ileride ressam olmasına yönelik bir çalışma olarak görmeleri ise ilginç geliyor. Fakat göz ardı edilen ise resim ve sanat eğitiminin bir çocuğun gelişimi ve karakteri oluşumunda ne kadar etkili olduğu gerçeğidir. O yüzden atölyemde sanat ve resim eğitimi verme nedenlerim ile beraber neden çocukların sanat ve resim eğitimi alması gerektiğini özetlemeye çalışayım.
Çocuklar Neden Sanat Eğitimi Almalı ve Çalışmalı?
Çocukların sanatı ve resim yapmayı öğrenmelerine yardımcı olmak için yola çıkarken, önce konu üzerinde düşünmek için biraz zaman ayırmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Sanatın amacı nedir? ve çocuklar neden sanatı incelemeli ve bilmeli? Yetişkinler için sanat güzeldir ama bir bazı kişiler için dikkat dağıtıcı bir şey olarak görülüyor. Bu kişilerde sanatın muhtemelen insan varlığı için tamamen gerekli bile değil inancı var. Başkaları içinse sanat mutlak ve esastır ve başka hiçbir şekilde karşılanamayan bazı özel insan ihtiyaçlarını karşılar.
Sanatın Amacı Nedir?
En eski sanat -mağara çizimleri ve benzerleri- kesinlikle bazı önemli amaçları yerine getirdi. Bu tür sanat, olayların kaydı, hikayeleri paylaşmanın bir yolu ve bilgi aktarmanın bir yoluydu. İnsanlar etraflarındaki dünyayı göstermek için ilkel sanatlar yarattılar. Resimler genellikle günlük yaşam sahnelerinde (özellikle avlanma) hayvanlar, kuşlar, bitkiler ve insanlardı.
Son yüzyıllarda görsel sanatlar daha sofistike hale geldi. Sözlü ve yazılı söz, birincil iletişim aracımız haline geldi. Bu nedenle sanat, tarihi olayların bir tarihçesinden veya hikayeleri paylaşmanın bir yolundan daha fazlası olmaya başladı.
Sanat aracılığıyla sanatçılar duygularını izleyicide bir şeyler çağrıştıracak şekilde paylaşırlar. Sanata bakarken hissedilen duygular hoş olabilir ya da olmayabilir. Bir sanat eserini düşündürücü, zorlayıcı ve hatta üzücü bulabilirsiniz. Sanatçı bir şey aktarmaya çalışıyor; bunun ne olduğunu bulmak ise size kalmıştır. Sanat, sizinle sanatçı arasındaki bir sohbettir; onlar kendilerini işlerine verirler ve siz kendinizi yorumunuzu ona verirsiniz.
Sanatın uyandırabileceği duygular genellikle başka hiçbir yol ile elde edilemeyen duygulardır. Bu nedeniyle sanat, insan varoluşu için vazgeçilmezdir. Sanat, kendini ifade etme, iletişim ihtiyaçlarımızı ve yüzyıllar ve kültürler boyunca diğer insanlarla bağlantı kurma arzumuzu karşılar. Çocukların sanatın önemli olduğunu bilmeleri önemlidir.
Küçük Çocuklar Sanattan Ne Öğrenebilir?
Çocuklar çok erken yaşlarda bile sanat eserlerini takdir edebilirler. Meyve, çiçek, hayvan ve diğer popüler sanat konularının resimlerine (fotoğraf ve tablolar) bakmaktan hoşlanırlar. Parlak renkler ve keskin kontrastlar görsel olarak uyarıcıdır ve beyin gelişimine yardımcı olur.
Çocuklar büyüdükçe sanatın görüntülerin ötesinde bir anlamı olduğunu fark etmeye başlar. Sanat yapıtlarının uyandırdığı duygu ve hisleri gözlemledikçe sanatın kendileri için de bir ifade biçimi olabileceğini göreceklerdir. Araştırmalar, sanata maruz kalmanın çocuğun sözel yeteneğini, ifade gücünü, akıl yürütmesini ve mantıklı düşünmesini arttırdığını ve bir çocuk yorumlama ve anlama arayışındayken felsefi sorgulamaya yol açtığını göstermektedir.
Sanat eğitimi, sözel ve analitik becerilerini güçlendirmenin yanı sıra, çocuklara tasarım, renk, gölgeleme, perspektif, gölgeler, aydınlatma, kompozisyon ve çeşitli sanatsal teknikler hakkında bilgi verir. Öznel olarak da her sanat ve resim eğitimi verdiğim çocukta çocukların etraflarındaki dünyayı sanatçıların bakış açısından görmeye başladıklarını görüyorum. Gördükleri her şey üzerinde düşüneceği potansiyel bir konu haline geliyor. Nesnelerin, hayvanların ve insanların ayrıntılarına ve özelliklerine daha yatkın oluyorlar. Hem görsellerdeki hem düşüncedeki detayların farkına varıyorlar.
Çocuklar İçin Resim ve Sanat Kursu İçeriğinde Neler Yapıyoruz?
Çocuklar için özel resim kursu süresince öncelikle sanatı ve resim sanatını yakından tanıtacak bir içerik oluşturuyorum. Kurs boyunca çocuklarınız renk teorileri, renk uygulaması, kompozisyon ve düzen becerileri ile birlikte teknik becerilerini ve kelime dağarcıklarını daha da geliştirerek keşfedecek, öğrenecek ve özgüven kazanacaklar. Ben her çocuğun içindeki sanatçıyı özgür bırakmayı hak ettiğine inanıyorum. Her leke, çizgi veya vuruş, çocuğunuzun içeriden gelişmesine yardımcı olan muazzam bir başyapıtın parçası olabilir.
Başlangıçta çocuklara çizgiyi ve çizimi tanıtıyorum. Kara kalemi kullanmayı, karışık bir şekli nasıl basit şekillerden oluşturabileceğini öğrenecekler. Ardından usta natürmort sanatçılarından ilham alan renk büyüsü, ışık ve gölge teorilerini öğrenmeye geçiyoruz. Yeni renkler oluşturmayı, gördüğü rengi nasıl oluşturabileceğini ve renk tonlarını ve tonları karıştırmayı keşfedeceğiz. Ayrıca, nesnelerin nasıl 3 boyutlu görünebileceğini göz önünde bulundurarak, gölgeleme ve farklı malzemeler kullanarak tonlar oluşturma alıştırması yapacağız. Çocuklar daha sonra bu bilgiyi, sanat eserlerinde 3D formu göstermek ve perspektif oluşturmak için vurgular ve gölgeler oluşturma alıştırması yapmak için kullanacaklar.
İlerleyen haftalarda “Ne görüyorsun?” diye soruyorum. Bu aşamayı büyük Empresyonist sanatçı tekniklerinden ve soyut sanattan ilham aldım. Derinlik ve hareket yaratmak için boyama tekniklerini, dokuyu ve tonu nasıl kullandığımıza daha yakından bakıyoruz. Desenlerinin ve baskının ayrıntılarına odaklanmak için bir objeler kullanarak pratik yapacağız. Çocuklar, farklı efektler yaratmak için pastel, suluboya ve akrilik boyayı birleştirerek, uygulamalı karıştırma ve lekeleme tekniklerini uygulayarak karışık teknik kullanmayı keşfedecekler.
Devamında büyük sürrealist sanatçılardan ilham aldığım aşamaya geçiyoruz “Söyleyecek Bir Şeyim Var!”. Bu derste, sanatçıların kendileriyle ilgili konularda eserleri aracılığıyla önemli mesajları nasıl paylaştıklarını keşfetmeye başlıyoruz. Sürrealizm sanatının ve sürrealist kolajlarının özelliklerine bakacağız. Çocuklar daha sonra çeşitli malzemeler ve eğlenceli boya teknikleri kullanarak kendi karma medya sürrealist kolajlarını oluşturacaklar.
Temel ve orta öğrenimimizin tamamından ilham alan “Sanat Yoluyla Aksiyon” aşaması ise burada başlıyor. Bu haftalar boyunca çocuklar, tuval üzerinde şaheserlerini yaratıyorlar. Sanat eserleri ile önemli bir mesaj yayabileceklerini hissettikleri konuları seçiyorlar ve sanat eserleri aracılığıyla kendileri ile ilgili bir alanda harekete geçiyorlar. İlk başyapıtlarının kompozisyonunu çizmeye, farklı çizim yöntemlerini uygulamaya ve perspektif, ölçek ve orantıyı dikkate almaya odaklanacaklar. Daha sonra kendi benzersiz tarzlarında bir görüntü oluşturmak için gelişmiş renk teorisi bilgilerini ve öğrendikleri karma medya becerilerini uygulayacaklar.
Çocuklara verdiğim resim kursu ve resim dersleri sürecince asıl amacım çocukları hiçbir noktada sınırlamamak ve resmin ve sanatın onları özgür bir hayal gücüne kavuşturmasına yardımcı olmaktır. Her ders sonunda resim yapmanın onları kendilerini ifade etmelerine yardımcı olduğunu görmek ve yaşadıkları olumlu değişimi izlemek heyecan veriyor. Neden resmi sevdiğimi ve sanatçı olmak istediğimi hatırlatıyor. Her ne kadar çocuklara resim eğitimi verdiğim şablon benzerlik gösterse de her çocuğun derslere olan tepkisi ise benzersiz. Her çocuk kendi özel dünyasını ve karakterini resimlerine yansıtıyor. Bu yüzden sıklıkla o çocuğa özel değişikliklere gidiyorum. Asla baskı yapmıyor, ebeveynlerinde de baskı yapmasına müsaade etmiyorum. Resim ve sanatı insan olma sürecindeki bir yol arkadaşı olarak görüyorum. Resim yapmayı bir zorunluluktan ziyade hayatları boyunca onların sohbet edebildiği, onlara yoldaşlık yapan bir dost olarak görmelerini istiyorum. Her çocuk sanatçı veya bir ressam olmak zorunda değil. Resim yapmanın keyfine, güzelliğini farkına varmaları zaten en büyük kazançları olacak.
Kaç Yaşındaki Çocuklar Resim Dersi Alabilir?
El kasları ve motor becerileri gelişmiş çocukların resim dersi alması çok daha uygun olur. Bir çocuğun resim yeteneği ve hayal gücü ne kadar eşsiz olursa olsun motor becerileri ona özgüven eksikliği oluşturmayacak kadar gelişmiş olmalıdır. Bir çocuk en azından bir kalemi doğru şekilde tutabilmeli ve onu düşüncelerinin istediği yere yönlendirebilmelidir. Bu da yaklaşık olarak 7 yaşından sonra mümkün olur. Bu sebeple 7 yaşından küçük çocuklara ders verme konusunda biraz çekimserim. Ancak motor becerileri gelişmiş ise daha küçük yaştaki çocukları da derslerime kabul edebiliyorum. Bir çocuk ile resim dersine başlamadan önce mutlaka onu değerlendirmem gerekiyor. Bazı durumlarda da çocuklar ebeveynleri çok istese de resim yapmak veya düzenli olarak bir kursa devam etmek istemeyebiliyorlar. O zaman da resim yapması için bir çocuğu asla zorlamamak gerekiyor. Yani özetle motor becerileri gelişmiş, resim yapma ve düzenli olarak dersleri takip etme isteği olan çocuklar resim dersi alabilir.
İzmir Resim Kursları ve İzmir Resim Dersleri
İzmir’de çocuk resim kursu arayan pek çok ebeveyn ile karşılaşıyorum. İzmir’de yaşayan çocuğuna düşkün her ebeveyn için eğitim sadece basit bir kelime değil. Öyle ki pek çok anne baba çocuklarının iyi bir eğitim almasını kendi kişisel ihtiyaçlarının her zaman önünde görüyor.
Bu sadece temel bir anne baba sevgisi de değil. İzmirli bir ailenin çocuklarının eğitimine bakış açısı ise çok daha fazla değişken içeriyor.
Her ne kadar hepimizin ağzında dilinde sürekli para ve maddi kazanç olsa da gerçekte her bir İzmirli çok içten bir şekilde çocuklarının sadece para kazanmak için yaşayan biri olmasını istemiyor.
Bir birey olmasını diliyor ve onun için uğraşıyor. Hem de çok uğraşıyor. İzmir insanı ileride sadece bakan değil gören, duyan değil hisseden bir çocuğa sahip olmak istiyor.
Hepimiz yaşıyoruz ki para bir şekilde az veya çok kazanılıyor. Asıl mesele para kazanırken ve para kazandıktan sonra nasıl bir insana dönüştüğünüz ile ilgili oluyor.
İzmir insanı bu gerçeği çok daha fark etmiş kişilerden oluşuyor. Çünkü bana göre ister doğma büyüme İzmirli olsun ister sadece birkaç senedir İzmirli olsun, İzmir, insanı bir şekilde ele geçiriyor ve iyi yönde dönüştürüyor.
Hayatın sadece içgüdüsel tatminler olmadığını, en az onlar kadar keyif alınacak binlerce farklı detayın olduğunu insanın içine işliyor. Bu detayların kıymetini bilmenizi sağlıyor. Bunu bazen sokaktaki bir kedinin size sırnaşması ile bazen bir sonbaharda gün batımının keyfini göstererek yapıyor. Kafanızı dertlerden kaldırıp derin bir soluk aldırıyor.
İzmir insanı da resim ve sanat eğitimini de kendinde yaşadığı bu deneyimin devamı olarak görüyor. İstiyor ki çocukları da hayatta dair her detaydan keyif alabilsin. Çoğu zaman bu duygusunu kelimelere dökemiyor bile. Ama çocukları hayat içinde farklı bir detayı gördüğünde heyecanlandıkları zaman aynı çocuklarının o anı yaşadığı gibi heyecanlanabiliyorlar. İzmir’de sanat ve resim eğitimi işte bu anlayışın büyük bir parçası oluyor. Aileler çocukları için izmir resim kursu arayışlarında bu isimlendiremedikleri duyguyu arıyorlar. Bir İzmirli resim sanatçısı ve İzmirli bir ressam olarak bende mutlak ki maddiyatın gerekliliğinin farkındayım. Ama hangi miktarda olursa olsun kazanılan maddiyatın, varılan son nokta ve amaç değil hayatın içgüdüsel ihtiyaçlarının ötesine taşıması için bir araç olması gerektiğine inanıyorum.